پروژه کاهش مرگ و میر قلب نوزادان 

با راه اندازی NICUدر مرکز طبی کودکان 

مؤسسه زنجیره امید پس از بررسی میزان قابل توجه مرگ و میر قلب کودکان در ایران قبل و بعد از عمل جراحی در مقایسه با سایر کشورهای پیشرفته تصمیم به اجرای پروژه کاهش مرگ و میر قلب کودکان در مرکز پزشکی کودکان نمود، که تنها بیمارستان قلب کودکان است که در درون یک بیمارستان کودکان قرار دارد. این مؤسسه پس از ارزیابی علل مرگ و میر اقدام به اجرای پروژه ساختاری در جهت کاهش میزان مرگ و میر قلب کودکان نمود. طبق بررسی‌های انجام شده زنجیره امید بر آن شد که با اقدامات مؤثر در رفع این موضوع عمل نماید. 

کلیه اقدامات انجام شده به شرح زیر است: 
 
-          ساخت و تجهیز NICU در مرکز پزشکی؛ 
 
-          آموزش پرستاران و کادر درمانی در داخل و خارج کشور؛ 
 
-          دعوت از تیم‌های پزشکی بین المللی؛ 
 
-          پرداخت اضافه حقوق پرستاران این مرکز به مدت سه سال؛ 
 
 
 
 
 
 
 
 
-          تجهیز کامل اتاق عمل قلب. 
 
 
 
 
 
 
 
 
بر اساس توافقنامه مشترک دانشگاه علوم پزشکی تهران و مؤسسه خیریه زنجیره امید پروژه‌ای تحت عنوان پروژه کاهش مرگ و میر کودکان مبتلا به بیماری‌های سرشتی قلب از سال 1392 و با سرمایه گذاری مؤسسه خیریه زنجیره امید ایران آغاز شد. 

این پروژه پس از انتخاب محل مناسب برای ایجاد این بخش با توافق مرکز طبی کودکان و کارشناسان زنجیره امید، در طبقه چهارم ساختمان شماره دو مرکز طبی، بین دو آی سی یو فعال قلب این مرکز، در چند قسمت آغاز شد: 

1-    تخریب، بازسازی و تعمیر بخش ICU، تغییر معماری داخلی و مقاوم سازی سقف جهت نصب کنسول‌های سقفی و اصلاح تجهیزات مکانیکی که نتایج زیر را در پی داشته است: 

الف: تغییر معماری داخلی 
 
ب: ایجاد ایمنی الکتریکی 
 
ج: کنترل عفونت 

2-    تجهیز بخش ICU  قلب شامل: 12 تختICU ، 2 تخت ایزوله، تخت عملیات خاص و اتاق عمل سرپایی. موارد انجام شده در بخش به شرح زیر است: 
 
الف: کلیه تجهیزات خریداری شده از برندهای ATOM  ژاپن، FUKUDA ژاپن، TOSHIBA ژاپن،SIEMENS  آلمان،PHILIPS  آمریکا وBENET  آمریکا و همچنین از محصولات تولید کنندگان معروف داخلی است و دارای گواهینامه کیفی FDA  آمریکا، CE اروپا است و به منظور کاهش مرگ و میر انتخاب شده‌اند. 
 
ب: دستگاه رادیولوژی دیجیتال پرتابل برای کلیه بخش‌های بیمارستانی امکان تهیه عکس دیجیتال را فراهم کرده است. 
 
ج: جهت استفاده از مکان و فضای مناسب برای کار پزشکان و پرستاران تمام تجهیزات پزشکی جهت بهره برداری بر روی کنسول‌های سقفی نصب شده است. 
 
3-     تخریب و بازسازی بخش سانترال هوای فشرده معیوب بیمارستان با سیستم‌های پیشرفته جدید بدون روغن که سبب شده هوای فشرده با فیلتراسیون کامل در هوای ورودی و خروجی انجام شود. 


4-    تجهیز اطاق عمل قلب: باتوجه به فعال شدن NICU امکان انجام تعداد عمل‌های بیشتر، با خرید تجهیزات زیر میسر شد: 
 
الف: پمپ قلب 
  
ب: لوازم جانبی پمپ 
ج: ابزار جراحی و ساکشن دیجیتال 
 

  5-  انتخاب و آموزش پرستاران برای کار در بخش‌های آی سی یو جراحی قلب مرکز طبی آی سی یو. همزمان با شروع به کار بخش، پرسنل آموزش دیده در یکی از 3 آی سی یو قلب بیمارستان مرکز طبی آغاز به کار نمودند. 
 

 6-  تدوین پروتکل کلیه پروسیجر های آی سی یو جراحی قلب توسط کمیته پژوهش بخش قلب تحت نظارت معاونت پژوهش بیمارستان که قسمت عمده پروتکل‌ها نوشته شده است و کتابی در زمینه جراحی قلب کودکان در حال تألیف است . 
 

7-تهیه فیلم آموزشی جهت اطلاع رسانی به والدین در مورد روند پذیرش و بستری، عمل جراحی قلب و مراقبت‌ها در اتاق عمل، آی سی یو و بخش و مراقبت‌های پس از ترخیص. 
 

8-سفرهای گروهی تیم پزشک و پرستاران جراحی قلب به بیمارستان نکر (Necker) پاریس (مرکز ریفرال انجام جراحی قلب نوزاد در پاریس) با برنامه ریزی و هماهنگی و حمایت مالی زنجیره امید. 
 

9- اعزام پرستاران و پزشکان داخلی و جراحی قلب کودکان به بیماستان نکر (Necker) پاریس برای دوره‌های تکمیلی 
 

10- اجرای پروژه تحقیقاتی بررسی سطح استرس و تنش در پرستاران شاغل در آی سی یو و سپس برگزاری جلسات گروه درمانی با هدف آموزش راه‌های مقابله با تنش. 
 11-برگزاری دوره کلاس‌های یوگا در مرکز طبی کودکان در سال 1394 با هزینه مؤسسه زنجیره امید. 
 
 12-پرداخت مبلغ ماهانه تشویقی اکسترا به کلیه پرستاران، بیمار یاران و خدمات شاغل در آی سی یو جراحی قلب کودکان، و اتاق عمل قلب مرکز طبی که در مجموع بالغ بر 130 نفر می‌شدند. 
 
 
 
 
 
 
 
 
با اجرای این پروژه میزان قابل توجه مرگ و میر قلب کودکان قبل و بعد از عمل جراحی از 4/23 درصد به 2/2 درصد کاهش یافت.